Spring naar de inhoud
Accueil » Diensten » Wassen en naaien

Wassen en naaien

De wasserijboot, opgericht in 2003, heeft verschillende functies:

  • enerzijds het aanbieden van een wasservice (naast de diensten van de wasvrouw staan er 3 wasmachines, 3 drogers, een strijkijzer en een strijkplank ter beschikking) aan de huurders van de sociale woningen op de site van Versailles-Beyseghem en aan de regies van Brusselse woning en van Multijobs;
  • anderzijds biedt een naaiatelier zijn diensten aan om creatieve ideeën uit te voeren of om allerlei werkzaamheden uit te voeren (zomen; vervangen van ritstrekkers; enz.);
  • het is ook een ontmoetingsplaats om een sociale band te creëren. De huurders kunnen binnenkomen om even gedag te zeggen of een kopje thee of koffie te drinken.
  • Le Bateau-lavoir is open van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u30 en van 13u tot 16u30 (wasdienst)
  • Maandag – woensdag – vrijdag van 9 tot 12 uur voor het naaiatelier
  • Het bevindt zich op niveau -1 in het gebouw Rue de la Tour japonaise n°9 in 1120 Brussel

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw hadden alle grote steden wasboten, drijvende boten die langs de rivieren of kanalen lagen en waar vrouwen hun kleren konden komen wassen en drogen dankzij de warmte van de ketels die het voor het wassen benodigde warme water produceerden.

Dit waren in zekere zin de eerste wasserettes. 

Het Bateau-lavoir is dus een nuttige en aangename plaats, die bevorderlijk is voor gesprekken en die de indruk wekt dat men op reis is.

Het Bateau-lavoir was ook de plaats in Parijs die grote schilders als Picasso en Modigliani kozen om hun atelier in te richten, en dat is ook de reden waarom we het zo genoemd hebben: een plaats die openstaat voor de ontdekking van mooie dingen, waar de werken van min of meer beroemde schilders regelmatig tentoongesteld zouden worden. Dit is een andere manier om kunst dichter bij de bewoners van onze woonwijk te brengen.